Tavlorna

Tavlor på en utställning!!!
Ensemble Makadams arbete med Musorgskys verk resulterade i en konsert med bildprojektioner på Skövde Konstmuseum 16/1 2020, med efterföljande utställning (till 10/3) där 10 bilder av fotografen Misha Pedan ställdes ut i Lilla Galleriet. En inspelning av Makadams tolkning av verket, mixad av Rasmus Persson, strömmade ut ur fyra högtalare ur EMS Genelec-rigg som deponerats i Västsverige. Därefter motsvarande utställning på Galleri 54 helgen 13-12/4. Dock blev konserterna på Atalante 19-20/3 inställda pga Corona.
I utställningens folder fanns en liten essä som Magnus Haglund skrivit, där han vandrade runt i Mussorgskys verk och reflekterade hur verket inspirerat olika musiker genom åren.
Istället kunde vi i december vara i Atalantes underbara lokaler och göra en filminspelning. Rasmus Persson stod för ljudet och Camilla Topuntoli och Donovan van Martens filmade ensemblen. Så snart filmen är klippt kommer den att ligga på vår mediasida.

Efter en förfrågan att göra en musikalisk reflektion i Konserthusets foajé en kväll där Göteborgs symfoniorkester framförde Musorgskijs verk Tavlor på en utställning, bestämde vi oss för att ta oss an det stora symfoniska verket. Vi vill förhålla oss som ”hackare” som fritt stjäl, förvränger, omtolkar och återupptäcker Musorgskijs musikaliska material.

Modest Musorgskij skrev verket Tavlor på en utställning som en hyllning till sin avlidne vän konstnären Victor Hartmann och 10 av dennes bilder ligger till grund för de olika titlarna. Detta narrativa förhållningssätt till musiken vill ensemblen problematisera och samtidigt tänja på begreppen konsert/utställning genom att använda musiken som installation och låta fotografen Misha Pedan välja 10 bilder med eller utan relation till Hartmans bilder.

Samarbetet med fantastiska Malin Wättring inleddes i maj och i juni gjorde vi en första trevande work-in-progresskonsert på Konstepidemin i Göteborg.

Malin Wättring är saxofonist och kompositör, verksam på den moderna jazz- och improvisationsscenen. Hon jobbar ofta i musikaliska projekt som kombinerar och/eller utforskar gränslandet mellan skrivet material och fri improvisation, och det var detta grepp som gjorde att hon ville samarbeta med Ensemble Makadam i projektet Tavlor på en utställning.

Malin har kallats en av Sveriges nya stora saxofonister och kompositörer. Hon driver en egen kvartett, Malin Wättring 4, och har spelat med band som Fire! Orchestra, Bohuslän Big Band och Anna Högberg Attack. Malin utnämndes till Årets kompositör på Jazzkattengalan 2017 och tilldelades Sten A Olsssons stora kulturstipendium 2019.

Projektet genomförs med stöd av Statens Musikverk och Västra Götalandsregionens kulturnämnd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *