Aktuellt

Filminspelning på Atalante

Camilla Topuntoli och Donovan van Martens bakom kamerorna

Rasmus Persson står för ljusdesign och sitter i kontrollrummet och rattar ljudet


Efter en förfrågan att göra en musikalisk reflektion i Konserthusets foajé en kväll där Göteborgs symfoniorkester framförde Musorgskijs verk Tavlor på en utställning, bestämde vi oss för att ta oss an det stora symfoniska verket. Vi vill förhålla oss som ”hackare” som fritt stjäl, förvränger, omtolkar och återupptäcker Musorgskijs musikaliska material.

Modest Musorgskij skrev verket Tavlor på en utställning som en hyllning till sin avlidne vän konstnären Victor Hartmann och 10 av dennes bilder ligger till grund för de olika titlarna. Detta narrativa förhållningssätt till musiken vill ensemblen problematisera och samtidigt tänja på begreppen konsert/utställning genom att använda musiken som installation och låta fotografen Misha Pedan välja 10 bilder med eller utan relation till Hartmans bilder.

Konsert med bildprojektioner på Skövde Konstmuseum 16/1 2020, med efterföljande utställning (pågår till 8/3) där Misha Pedans bilder ställs ut Lilla Galleriet på museet tillsammans med inspelad ljudfil. Motsvarande utställning i Göteborg på Galleri 54 helgen 13-15/3 och konsert på Atalante 19,20/3.

Samarbetet med fantastiska Malin Wättring inleddes i maj och i juni gjorde vi en första trevande work-in-progresskonsert på Konstepidemin i Göteborg.

Malin Wättring är saxofonist och kompositör, verksam på den moderna jazz- och improvisationsscenen. Hon jobbar ofta i musikaliska projekt som kombinerar och/eller utforskar gränslandet mellan skrivet material och fri improvisation, och det var detta grepp som gjorde att hon ville samarbeta med Ensemble Makadam i projektet Tavlor på en utställning.

Malin har kallats en av Sveriges nya stora saxofonister och kompositörer. Hon driver en egen kvartett, Malin Wättring 4, och har spelat med band som Fire! Orchestra, Bohuslän Big Band och Anna Högberg Attack. Malin utnämndes till Årets kompositör på Jazzkattengalan 2017 och tilldelades Sten A Olsssons stora kulturstipendium 2019.